Ik ben niet op één stijl of één thema vast te pinnen. Ik probeer uit te drukken wat me mee bezig houdt. Het kan soms heel persoonlijk zijn.

De Waaier

 

Een moderne vrouw uit Indonesië.

Van oorsprong ben ik Indisch-Nederlands. Voor de duidelijkheid: Indische Nederlanders zijn Nederlanders die afkomstig zijn uit de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Ze zijn van gemengd Nederlands-Indonesisch bloed, maar omdat Indonesië toen nog niet bestond, kan beter gezegd worden dat hun oermoeders de oorspronkelijke bewoners van die immense archipel waren.

Mijn vader, geboren in het koloniale Batavia, heeft me veel over de cultuur verteld zodat ik me ook met het huidige Indonesië verbonden voel. Cultuur verandert niet door een naamsverandering van een land.

Javaanse Danser

 

Mijn vader voelde zich een echte Javaan. Na de middelbare school had hij zich in Jogjakarta ingeschreven voor een opleiding tot notaris, maar na een jaar zei hij die opleiding vaarwel. Daarna begon hij aan de studie Javaanse Taal en Cultuur.

Door zijn talenkennis van het Javaans, Nederlands, Maleis en het gebruikelijke Frans, Duits en Engels, werd hij na de bevrijding van Nederlands-Indië tolk bij de Netherlands Forces Intelligence Service (NEFIS).

In your Dreams

 

Een bijna uitdrukkingsloos gelaat. Er valt niets van af te lezen.

Bij de toko kan je gratis Chinese kranten meenemen. Deze krant had nauwelijks kleurendruk wat tegenwoordig uniek genoemd mag worden.

De karakters betekenen 'dromen' waar ik de overige tekst van de titel van deze collage tussen heb geplaatst.

Bowling in Saudi Arabia

 

In Saoedi Arabië mogen sinds 24 juni 2018 vrouwen van 21 jaar en ouder zonder inmenging van een mannelijk familielid hun rijbewijs halen en zelfstandig een auto besturen. Sterker nog, sinds 2019 hoeven ze ook geen toestemming van een man te hebben om een paspoort aan te vragen en naar het buitenland te reizen. Volgens een andere maatregel mogen ze ook geboortes, huwelijk of scheiding laten registreren. Ze krijgen daarmee het recht om als voogd voor hun kinderen gekozen te worden. Ook krijgen ze toegang tot bioscoop en stadion.

door de nieuwe regels wordt het mannelijk voogdijsysteem verder uitgehold.

Welkom in de 21e eeuw!

Tempo Dulu

 

De trouwfoto van mijn ouders, versierd met batikpatronen.

 

 

Phebe Muller

 

De 'asal oesoel', de ID, van mijn moeder tijdens de Japanse bezetting.

Ik vond het een groot wonder dat ik in oude kranten op internet de aankondiging van de verloving van mijn ouders had gevonden. Die vond plaats op dezelfde dag dat haar ouders 25 jaar getrouwd waren.

Rechtsonder een foto van mijn moeder en broer tijdens de oorlog.

In het midden bovenaan mijn moeder en ik in Schattenberg, het voormalige doorgangskamp Westerbork.

Fred Couzijn

 

Beide ouders hebben niet in Japanse kampen gezeten. Ze waren zogenaamde buitenkampers in een verraderlijke wereld. Na de Japanse capitulatie werden ze geïnterneerd om hen te beschermen tegen de Indonesische vrijheidsstrijders.

De foto's tonen zijn twee passies: muziek en fotograferen/filmen. Hij heeft een heel archief met fotomateriaal en films nagelaten.

Hij heeft in Indië en op Nieuw-Guinea - waar ik geboren ben - verschillende bandjes gehad maar is daar na aankomst in Nederland mee gestopt.

Herfstbladeren

 

Batik op papier in Aboriginal stijl.

 

 

Masker

 

De poppen- en maskermakers van Java en Bali zijn echte kunstenaars. Vooral de Balinese maskers zijn indrukwekkend. Kenmerkend zijn de grote bolle ogen, tong, (slag)tanden, kroon én symmetrie.

 

Haradrim

 

In de cyclus van Lord of the Rings spelen de Haradrim een belangrijke rol in de derde film The Return of the King. Zij waren de menselijke krijgers die zich op olifantachtige dieren in de strijd gooiden.

Het Gasmasker van Ganesh

 

Ganesh - de olifantgod - is ook de beschermer van de reiziger. Hij verschaft je wijsheid en inzicht bij de beslissingen die je onderweg moet nemen.

De reiziger van nu heeft te maken met luchtvervuiling door uitlaatgassen en fijnstof. Ganesh zal duidelijk behoefte hebben aan een masker als hij een eindje met je meeloopt.

Verweerde stukjes hout en plakjes van takken zijn geschikt om groepen mensen uit te beelden.

Vluchtelingen

 

In 2015 waren de stromen vluchtelingen die in gammele bootjes Europa probeerden te bereiken dagelijks in het nieuws. Erbarmelijke beelden van rijen opa's, oma's en ouders met kinderen die langs de wegen sjokten in de hoop hun door oorlog geteisterde land te ontvluchten en ergens anders een nieuw bestaan op te bouwen. Een mens moet toch heel wanhopig zijn om huis, bezittingen, baan en een sociaal netwerk achter te laten om met het gezin een levensgevaarlijke reis te beginnen.

Ze waren niet altijd even welkom. Veel inwoners van Europese landen vonden hen gelukzoekers. Er zullen zeker gelukzoekers bij hebben gezeten, maar die zijn er door de eeuwen heen altijd geweest, gezien het koloniale verleden van een aantal Europese landen.

Ramptoerisme

 

Toesnellen als er iets gebeurt. Vooral kijken maar niets doen, behalve dan het met de smartphone vastleggen van de ramp of het ongeluk om het daarna op social media te delen.

La Famille Dubois perdue dans le Fôret

 

Ons Franse huisje staat aan de rand van een groot bos. Je kunt er het hele jaar door mooie wandelingen maken, maar vooral in september kan het 's avonds en 's nachts spookachtig zijn. Het is de maand dat de hertenbokken gaan burlen. Het is hun strijd om de macht en de meisjes.

Het geluid is moeilijk te beschrijven, maar het is hard, vreemd en griezelig en resoneert door het hele bos. Als je het al aandurft om 's avonds een wandeling te maken, wil je na het horen van het burlen zo snel mogelijk naar huis.