De Dans Ontsprongen - Beat the Rap

 

Het C-virus heeft iedereen bang gemaakt: bang om besmet te raken, bang om in het ziekenhuis of op de IC te belanden. We kijken elkaar elkaar wantrouwig aan. Houd je wel afstand? Waarom hoest je? Waarom draag je geen mondkapje? Waar is je winkelwagentje? Heb je je handen wel ontsmet?          De angst voor het virus, maar vooral voor elkaar, gevoed door de media.

Als ooit de noodverordeningen van de baan zijn en we elkaar weer in de armen kunnen sluiten, zijn we de dans ontsprongen.

 

Strolling in the farm yard

 

Meten is weten. Recht is recht. Die regels zijn heel belangrijk voor het maken van beweegbare objecten. Als je iets in elkaar zet wat op het oog recht en in lijn met de rest van de constructie lijkt, wringt en hapert het van alle kanten.

Bek op Poten - Loud Mouth

 

De benaming 'bek op poten' heb ik voor het eerst in Arnhem gehoord en verwijst naar een persoon die altijd haantje de voorste is en voortdurend - meestal ongevraagd - een mening heeft of geeft en anderen daarmee overschreeuwt.

Vooral in deze onrustige coronatijd heeft iedereen wel een mening over de beperkende maatregelen, avondklok, vaccinstrategie, vaccinbijwerkingen en blunderende politici.

 

Wiegen op de wind

 

Een constructie die in mijn hoofd vrij eenvoudig leek, was moeilijker dan ik dacht. Tijdens het maken heb ik heel wat venijnige woorden gebruikt en is het vocabulaire van mijn persoonlijke 'vloekboek' aardig uitgebreid.

 

Dit object is samengesteld uit delen van een paraplu, een noot van een boom, stukjes hout, delen van een houten voedseltang, en losse onderdelen uit mijn rommelbak.

 

 

It begins with a stare-down, it ends in a kiss

 

Als twee vechtsporters elkaar uitdagen, wordt van tevoren eerst een 'stare-down' uitgevoerd. Ze gaan vlak tegenover elkaar staan en kijken elkaar met een woeste doordringende blik aan. Degene die het eerst wegkijkt, is eigenlijk al de mentale verliezer. Ik vind het gewoon haantjesgedrag. Maar hoe zou het zijn wanneer zo'n stoere houding een lieflijke draai krijgt?

 

L'Entraînement dans le Cirque ancien Siècle

 

Circusartiesten moeten dagelijks trainen om soepel te blijven, hun spieren op spanning te houden en om hun timing af te stemmen. En je moet zeker geen hoogtevrees hebben! Dat is de reden waarom ik ook niet geschikt ben om op iemands schouders te staan, of naar de top van een levende piramide te worden gelanceerd. Ik ken mijn zwaktes!

Deze assemblage heb ik opgebouwd met in gedachte de kínderen van de ouderwetse acrobaten uit de 19e eeuw in hun typische (niet elastische) turnpakken en geïntegreerde bretels. Later, als deze kinderen volledig meedraaien in het circus, laten ze ook hun snor groeien, net als hun vaders.

Door te draaien aan de slinger maakt het jochie op de rekstok allerlei buitelingen voor- en achteruit.

First Day in Sanur

 

De eerste dag in Sanur (Bali). Het stel moet snel wat bijkleuren, maar ze zijn al wel getooid in sarongs die ze zojuist in een 'warung' hebben gekocht. Hun hond heeft last van de hitte en laat mistroostig zijn kop hangen.

Dit object kan rondgedraaid worden. De knieën van de man en vrouw en de kop van de hond zwieren dan lustig mee.