De Uil van Minerva

 

Minerva was de godin van het verstand, vindingrijkheid, de menselijke geest en wijsheid. De uil was haar 'totem'. Minerva was een vredelievende god. Later werd ze door de Romeinen ook gezien als godin van de kunst en vrede, maar ook van de oorlog. Soldaten, kunstenaars en vrouwen vroegen veelal bescherming aan haar.

Voor haar uil was 2020 een bijzonder beroerd jaar geweest. Een heleboel geharrewar en polarisatie. Het enige wat je kunt doen is uit die kooi ontsnappen en de boel van een afstand bekijken.

 

Pokkevogel

 

Soms is het nodig om de rariteiten van de dag op je eigen manier vorm te geven. De bevolking krijgt na een intelligente lockdown wat meer vrijheid, maar de regelgeving kan op verschillende manieren worden opgevat. Er is dus veel onduidelijkheid.

De vogel staat symbool voor een gehavende samenleving.

 

 

 

 

#assemblage #batikpapier #hout #ijzerdraad #lockdown #covid19 #artobject #upcycling #recycling #reclaim

Dorpsvogel

 

Toen het Prehistorisch Dorp in Eindhoven na het winterseizoen weer geopend werd, hadden de hoveniers net grote houtsnippers op de bodem tussen de planten en struiken gegooid. Alleen de merels waren sterk genoeg om de snippers aan de kant te duwen om naar insecten en wormen te wroeten.

Uit respect voor die doordouwers heb ik wat stukjes hout verzameld om er een 'prehistorische dorpsvogel' van samen te binden.

Deze vogel was mijn allereerste probeersel.

Bosnimf

 

Het lijkt alsof deze nimf met verbazing naar haar voeten kijkt. Kan ze zich nu eindelijk bevrijden uit die hardnekkig vasthoudende stam?

Zij is in delen gevonden tijdens een wandeling aan de oever van het meer bij Bonnet-de-Tronçais in de Allier (F) en met oog voor haar wensen samengesteld.

De man van gember

 

Tegen verkoudheid en griep en voor het opbouwen van winterweerstand is het dagelijks drinken van thee, getrokken van verse gember, kurkuma(poeder), een beetje zwarte peper en honing, een wondermiddel.

Dit mannetje liep mij voor de voeten tijdens een wandeling in het Fôret de Tronçais. Thuisgekomen heb ik wel het een en ander aan hem moeten rangschikken voordat hij er een beetje toonbaar uitzag.

 

Prothesionista

 

Tijdens de Paralympische Spelen zijn de meest moderne snufjes op het gebied van hulpmiddelen voor lichamelijke beperkingen te bewonderen. Hierdoor hoef je je bijna niet meer belemmerd te voelen in het uitoefenen van werk en sport.

Met behulp van restjes ijzerdraad kunnen hulpeloze takjes tot wandelende takken uitgroeien. Een nieuwe vorm van plastische chirurgie. 

De Afspraak

 

Superslanke 'chick' wacht op haar vriendje.

Het is haar allereerste afspraakje en ze staat er vol verwachting en een beetje stoer bij. Stiekem vindt ze het behoorlijk eng maar dat wil ze niet laten merken. Morgen moet ze verslag uitbrengen aan haar vriendinnen. 

(Privébezit)

When Pigs Might Fly

 

De Engelse uitdrukking 'when pigs might fly' betekent dat een idee of actie praktisch onmogelijk is. 

Ik heb in het verleden vaak tussen de varkens rondgelopen. Ik zou niet verbaasd zijn als ze op een dag inderdaad kunnen vliegen want ze zijn heel slim en vindingrijk. De manier waarop ze doorgaans worden opgehokt, doet tekort aan hun aard en intelligentie.

Om het leren vliegen wat makkelijker te maken heb ik een lanceringsgordel gemaakt. Door het object heen en weer te bewegen, wordt het varken haast gewichtsloos en is 'ready for take off.

 

Dit varken heeft inmiddels een goed tehuis gevonden.

De Onderbeet

 

Er lopen zo veel honden en katten rond die op mismaaktheid worden gefokt. Uitpuilende ogen, te korte neuzen, te grote onderkaak en te kleine, te grote, of helemaal geen oren of staart. 

Het is een kwestie van vraag en aanbod. Laten we met z'n allen de vraag stoppen.

#NotMe Amazone

 

Na alle berichten in de media over seksuele intimidatie wordt het tijd om strijdbaar te worden. Aangifte doen is niet altijd voldoende. Soms moet je je fysiek verweren tegen handtastelijkheden.

Deze strijdlustige amazone (de naam zou uit het Perzisch komen en 'sterke vrouw' betekenen) woont nu in een ander huis waar zij de wacht houdt.

Missionarissen

 

Als eersten vertrokken de avonturiers en handelsmissies om nieuwe landen en mogelijkheden voor hun vaderland te ontdekken. Kort daarop volgden de missionarissen die de heidenen in de veroverde landen wel tot het juiste geloof zouden bekeren.

Helaas gingen het handeldrijven en kerstenen met het nodige geweld gepaard.

Geïnspireerd door het boek Roofstaat van Ewald Vanvugt.

Franse kraanvogel

 

Bij ons op het landje in Frankrijk komen geen kraanvogels. Wél ganzen, die zich in de herfst boven ons huisje verzamelen om zich gereed te maken voor de trek naar het zuiden, de familie Hop, die wij voor het gemak 'bospoepers' noemen omdat zij vanuit de boom 'poep poep poep' naar ons roepen, en uiltjes.

In het bos rondom het huisje is echter wel genoeg materiaal te vinden om een steltloper te maken.

 

Blindvaren

 

In de Geldropse kringloopwinkel vond ik een spoel van weverij Gebr. Naus uit het Limburgse Neer. Het was net tijdens de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag en het verbaasde me dat het Kabinet weer met allerlei voorstellen kwam die misschien wel oplossingen op de korte termijn leken, maar geen garanties op duurzame haalbaarheid gaven. Geen toekomstvisie, wel ad hoc besluiten die zomaar opnieuw konden worden teruggedraaid.

Drie geblinddoekte roeiers met voorop een eveneens geblinddoekte stuurman. In gedachten zie ik de bevolking in sloepen en op vlotten er achteraan dobberen.

 

Te bezichtigen in Galerie De Ruimte, Molenstraat 2, 5664 HV Geldrop