Mosselvogel

Een tijdje geleden stond ik op het strand van de Maasvlakte in Rotterdam. Er was van alles aangespoeld en ik ben meteen begonnen allerlei interessante dingen te verzamelen: zeewier, blaasgras, schelpen, stenen én deze heel aparte mosselschelp. Die mossel was ooit begonnen met het vormen van een schelp, was er niet zo tevreden over en begon over de oude een ragfijne, nieuwe laag te maken. Een soort glitch in zijn ontwikkeling, maar dan wel een heel mooie.

De vogel is gemaakt van een oud, verroest muurhaakje van hoogstens 4 cm, en een trechtertje, gevonden op een Franse brocante. Samen met de prachtige kleuren in de dubbele mosselschelp is het een klein juweeltje geworden.

 

 

 

 

#rotterdam #maasvlaktestrand #musselshell #doublelayered #wallnail #funnel #brocantefrance #objettrouvé #assemblage #absurdart #upcycling #upcyclingart #recycling #recyclingart #artobject #smallart #remake #reuse #redesign #reclaim #reducewaste #reusenature

Dock 16

Twee figuren die zich hoog en droog wanen want het waterpeil komt nog niet tot verontrustende hoogte. Ze zijn zó in elkaar verdiept dat niemand zich in hun buurt zou wagen. Ze trekken zich niets van het voorlopig opgelegde Nieuwe Normaal aan. Wat mij betreft laten we hen nog maar even met rust.

 

VERKOCHT - Dit object staat nu op een schorsteenmantel in Zaandam.

 

 

 

 

 

#dock #waterpeil #waterlevel #highanddry #hoogendroog #nieuwenormaal #reshapingthings #assemblage #scrapmetal #ceramic #metalsmithing #bitsandthings #junkbox #absurdart #artobject #upcycling #recycling #reuse #redesign #reclaim #visualization #oneofakind

Oermoeder

Van mijn zwager Sam had ik een hele poos geleden bakken vol met ijzerwaren en elektronica gekregen. Bouten, moeren, schroeven, sleuteltjes, friemeltje zus, frommeltje zo. "Misschien kun je er wat mee," zei hij met een grijns vanachter zijn snor.

Uiteindelijk is daar deze onverzettelijke oermoeder uit voortgekomen. Een oermoeder met ruime buik en baarholte.Een oermoeder die zich niet laat ringeloren of zich de wet laat voorschrijven.

 

Te bezichtigen in Galerie De Ruimte, Molenstraat 2, 5664 HV Geldrop.

 

#reshapingthings #assemblage #scrapmetal #oermoeder #earthmother #artobject #absurdart #upcycling #recycling #reuse #redesign #reclaim #visualization #oneofakind

Into the Light

 

Door de corona-uitbraak en de verregaande beperkingen die daaruit voortvloeien zijn er veel nieuwe woorden ontstaan. Eentje daarvan is 'huidhonger', het verlangen naar fysiek contact met je partner of ouders in het verpleeghuis die je door de onverbiddelijke regels van de overheid ontzegd wordt. Ik wil rechtzetting van de gedachte dat álle ouderen 'zwak en kwetsbaar' zijn. Ik pleit voor het recht van gezonde ouderen om op zelfgekozen tijdstippen winkels, cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden te bezoeken. Het ouderenuurtje in supermarkten is geen gebod, hooguit een faciliteit om bezorgde of angstige ouderen tegemoet te komen. We moeten discriminatie puur op basis van leeftijd geen deel laten uitmaken van het Nieuwe Normaal. Dat zou pas écht abnormaal zijn.

#assemblage #cutleryart #artobject #metalart #corona #artikel1 #grondwet #huidhonger #upcycling #recycling #redesign #remake #metalsmithing

The Early Bird Walks the Worm

 

Altijd grappig wanneer spreekwoorden of gezegden verkeerd gebruikt worden.

"Als het kalf verdronken is, dansen de muizen op tafel."

"Dat is er met de paplepel ingeslagen."

Of deze - en wat mij betreft toch een van de best verbasterde: "Dan sta je toch mooi voor Jan met de korte lul."

Ik hou mijn eigen verbasteringen aan.

 

#spreekwoorden #gezegden #verbasteringen #proverbs #sayings #copperwire #artobject #metalwork #wrapping #metalart

Triplets

 

In tijden van thuisblijven moet je wat omhanden hebben, of iets te doen zoeken waar je je aandacht bij nodig hebt. Mijn goedgevulde 'junkbak' levert altijd wel iets op.

Een beetje zagen, solderen, vijlen, schuren, frunniken én zuchten als er weer iets uit mijn vingers op de grond is gevallen.

 

 

 

 

 

 

#edelsmeden #metalsmithing #oldcutlery #recycling #upcycling #reshaping #necklace #homemetalsmithingworkshop #metalart #objectart #assemblage #metalsmithingwithawink

Schakels

 

Om allerlei technieken onder de knie te krijgen moet je zoveel mogelijk oefenen. Deze schakels van alpaca heb ik af en toe met bloed, zweet maar nog net geen tranen tot een halsketting aan elkaar gesoldeerd. Er wordt bij edelsmeden niet gezocht naar de makkelijke oplossing, wél naar de professionele.

Voor dit werkstuk heb ik gebruik leren maken van de wals, trekbank, en draaibank. Ik heb oogjes met een doorsnee van 4 mm doorgezaagd (nee, een kniptang mag écht niet) en verschillende 'mechanische handjes' nodig gehad om alles aan elkaar te solderen. Omdat ook de werkplaats moest sluiten in verband met het coronavirus en het nog onduidelijk is wanneer ze weer openen, heb ik de ketting thuis afgewerkt, maar het is wel een stuk ongezelliger zonder de anderen om me heen.

 

#edelsmeden #silversmithing #metalsmithing #alpaca #metalart #objectart #halsketting #necklace #schakels #chains 

Het Overheersbeestje

 

Covid-19, coronavirus of kortweg corona houdt Nederland in zijn greep. En niet alleen in zijn greep; hij gooit ook nog eens handenvol roet in je dagelijkse kost. Je kunt misschien wel aan het virus zélf ontsnappen, maar niet aan de berichten in kranten en sociale media of op tv. In praatprogramma's tuimelen de experts, met telkens weer een andere mening, over elkaar heen. Feitelijke en fake info wisselen elkaar af. Het enige wat je als leek kunt doen is fysieke — en soms mentale — afstand houden van mensen en meningen, en goed nadenken hoe je jezelf en anderen veilig houdt.

Te bezichtigen in Galerie De Ruimte, Molenstraat 2, 5664 HV Geldrop

 

#coronavirus #covid19 #corona #overheersbeestje #feitelijkeinfo #fakeinfo #CutleryArt #metalsmithingwithawink

Vurige Gladde Snuitkever

 

Het wordt lente, de tijd om tegenpolige soortgenoten te zoeken en kleine gladde snuitkevers voort te brengen. Met deze kleuren zal het kevertje makkelijk een maatje vinden.

 

Te bezichtigen in Galerie De Ruimte, Molenstraat 2, 5664 HV Geldrop

 

 

#edelsmeden #snuitkever #metalart #artobject #upcycling #recycling #absurdart #remake #metalsmithing #ink #spoonart

Gladde Snuitkever

Insecten en vogels zijn ideale onderwerpen voor zowel 'plat' als 3D-werk. Ze hoeven niet altijd realistisch te zijn. Hoe gek je ze ook maakt, in het echt is er altijd wel een insect of vogel die nóg bonter of uitbundiger oogt. Deze keer wilde ik een gladde, ingetogen kever maken, want er zijn natuurlijk ook heel veel bescheiden en ietwat verlegen insecten die liever niet de aandacht trekken door kleurige dekschilden maar stilletjes hun eigen gang willen gaan.

 

Een van de eerste edelsmidtechnieken die je onder de knie moet krijgen is het secuur zagen, vijlen en schuren van platen plat metaal. Precies opmeten is ook een vereiste. Maar bovenal heb je goed materiaal, gereedschap en passende hulpmiddelen nodig. Maar dan nóg kost het mij veel geduld en een rustige ademhaling. En af en toe binnensmondse verwensingen als er door mijn haast weer een zaagje breekt. Gelukkig kun je ze bij de groothandel per gros kopen.

Het materiaal voor het maken van insecten en vogels vind je gewoon bij kringloopwinkels in de bestekbakken. Probeer eerst of je het met de hand kunt buigen. In dat geval is het zaagbaar. Als dat niet zo is zul je een Dremel of vergelijkbaar apparaat moeten gebruiken om er doorheen te komen.

 

 

 

 

Totem

In een kleine winkel vond ik een silver-plated theelepel met de initiaal 'C'. Eigenlijk is het leuker om een hanger te dragen met de letter van je achternaam want het is díe naam die je roots bepaalt .

Omdat de lepel nogal massief was - en ik sinds kort de vaardigheden van een edelsmid onder de knie probeer te krijgen - heb ik met griezelig dunne zaagjes er wat meer vorm aangegeven en er 'doorkijkjes' in gezaagd.

Zelf draag ik zelden sieraden, maar deze hanger zal ik bij sommige gelegenheden dragen als de totem van het geslacht Couzijn.

Samoerai

 

Als kind keek ik graag samen met mijn vader naar Japanse films over samoeraikrijgers. Hun mooie kleding en stoer uiterlijk spraken tot verbeelding.

De films waren nog in zwart-wit en werden meestal op de Duitse zender vertoond. Gelukkig wel nagesynchroniseerd ...

Voetvolk

 

Geïntrigeerd door de maliënkolders uit de Middeleeuwen heb ik met ringetjes van ijzerdraad de z.g. Europese stijl — volgens de 4-in-1-methode — aan elkaar geringd. De bedekking van hoofd en nek, de 'coiffe', wordt apart gemaakt en moet precies passen. Om dat te benadrukken heb ik met opzet een langwerpig hoofd gemaakt.

In Anglo-Saksische landen wordt de Europese methode veel toegepast om kleding te maken voor het naspelen van middeleeuwse toernooien.

Eskimoteren

 

Ik heb eens een voorstelling van Ronald Goedemondt gezien waar hij vertelde hoe hij door een ongelukkige manoeuvre met zijn benen in de split in zijn kajak belandde. Door zijn hilarische relaas over hoe je in zo'n geval een eskimorol moet uitvoeren, ging mijn fantasie op de loop.

Weight Watcher

 

Gewicht en uiterlijk zijn belangrijk, als ik de ads en commercials moet geloven. Elke goeroe heeft wel een dieet bedacht en iedereen volgt dát dieet waar hij of zij zich makkelijk aan kan houden want helemáál afzien is ook niet de bedoeling.

De weegschaal, het uurwerk en de fietslamp komen uit mijn vaders 'erfenis' en zijn behoorlijk oud. Hij kon het ook niet over zijn hart verkrijgen om iets weg te gooien.

Klaagmuur

 

Aan zijn houding is niet te zien of hij op weg naar de Klaagmuur is of er weer van terugkeert. Het is ook niet zo belangrijk. Het voornaamste is dat hij zijn briefje heeft afgeleverd en zijn zegje heeft kunnen doen.

Het Nieuwe Geloof

 

Trots en voldaan kijkt de geestelijke naar het bouwwerk dat hij met eigen handen uit de grond heeft gestampt. Hij heeft het copyright voor zijn doctrine al in huis. Het wachten is nu op zijn volgers.

Er schuilt veel ijdelheid in hem, anders had hij de torenspits en zijn geloofsketen niet naar evenbeeld vormgegeven.

Japanse Krijger

 

De doorgewinterde, oude krijger staat weer klaar om zich in het strijdgewoel te werpen. De littekens in zijn gezicht laten zien dat hij geen enkel man-tot-man gevecht uit de weg is gegaan. Nu hij bijna aan zijn pensioen toe is, begint hij zich langzamerhand toch af te vragen of zijn eerzucht misschien sterker was dan zijn geweten.

 

 

Geisha

 

Haar ogen zijn ondoorgrondelijk. Of ze glimlacht, weten we niet want de krul van haar mondhoeken, of ze nu naar boven of beneden staan, houdt ze zoals gebruikelijk verborgen achter haar hand. Haar 'danna' of beschermheer heeft ervoor gezorgd dat ze financieel niets te klagen heeft. Ze doet er alles aan om het hem naar de zin te maken. Geen gemopper, geen gezeur, geen chagrijn.

Uit de Put

 

In tegenstelling tot een fysieke beperking is depressie vaak niet zichtbaar. De worsteling om uit de put te klimmen blijft een zware toer.

Aan de stevige kabel zal het niet liggen, maar je hebt sterke spieren nodig om jezelf of iemand anders naar boven te hijsen.

Man van Weinig Gewicht

 

Welke middelen moet je gebruiken, of welke trucjes moet je toepassen om gehoord te worden? De mensen die echt iets te vertellen hebben worden dikwijls ondergesneeuwd door personen met een grote mond, luide stem en een heel arsenaal aan drogredenen.

Velociraptor

 

De Velociraptor was een kleine vleeseter van ongeveer 1,8 meter lengte, met een heuphoogte van een halve meter en een gewicht van zo’n 15 kilogram. Dit is ongeveer net zo groot als een fikse kalkoen met een lange staart. Hij zou bij een volwassen man tot heuphoogte komen. In de film Jurassic Park hebben ze wat aan hem gesleuteld om hem wat spannender te maken.

Op een Franse brocante vond ik een mini moersleutel en pinnen van een kippengrill. Met speciale, keiharde klei heb ik de vorm gemaakt. Met gebatikt rijstpapier is de 'huid' aangebracht.

De velociraptor stond tentoongesteld op de Eindhovense MakerFaire 2018. Hij liet zich van zijn beste kant zien want voordat hij er zelf erg in had, mocht hij met een lieve mevrouw mee naar haar huis.

 

 

Voorzichtig Slakje

 

In de vroege ochtend zie je op het Franse platteland geregeld mensen met een mandje aan hun arm door de berm lopen. Ze zijn slakken, escargots, voor de maaltijd aan het verzamelen. Voor anderen misschien een delicatesse, voor mij niet. Ze zijn wat taai en nogal krakerig van binnen. Escargots komen niet in van die hoeveelheden voor als de naaktslak, limace. Zelfs op een warme zomerdag zie je naaktslakken over het droge gras voorbij schuifelen, op zoek naar schaduw.

Dit slakje is mijn eerste poging om op een aambeeld met behulp van een gasbrander, hamer en tangen metaal te verbuigen.

Het staat in Helmond als talisman in de kast.

 

Libel & Hoornaar

 

In de varkensweitjes scheren in de zomer grote, mooi gekleurde libellen vlak boven de grond. Ze zijn ongeveer 10 cm lang en hebben een brommend geluid bij het vliegen. Ze worden daardoor niet voor niets 'hélicoptères' genoemd. Ze zijn wel groot, maar boezemen geen angst in.

Toen ik echter voor het eerst oog in oog met een hoornaar stond, wist ik niet wat me overkwam. Hij was een vooruitgeschoven post, een verkenner en verdediger van het nest achter een van de raamluiken. De koningin van de zwerm had in haar wijsheid bepaald dat het de ideale plek voor haar koninkrijk was. We hebben toch maar een imker laten komen die, van top tot teen in een beschermend pak met duikershelm gehuld, het nest heeft weggehaald.

Kever & Krekels

 

Als kind was ik als de dood voor zowel krekels als sprinkhanen. Je wist maar nooit naar welke kant ze springen en die onvoorspelbaarheid vind ik nogal griezelig.

Persoonlijk hoop ik dat we niet zo snel van insecten afhankelijk worden voor het eiwit in ons voedsel.

Aalscholver

 

Vogels zijn vrijbuiters. Ze hebben vleugels gekregen om onbereikbaar te zijn voor twee- en viervoeters die de kunst van het zelfstandig vliegen nog niet beheersen. Soms vraag ik me af of de mensen die vogels houden wel écht de eigenheid van die dieren waarderen. 

Een buitenvolière lijkt leuk maar voor vogels blijft het beperkt tot 5 slagen naar links, 3 naar rechts en wat gefladder op de plaats om weer op het stokje te landen. En dat bij voortduring om verveling en frustratie de baas te blijven.

Turtle

 

Aan het strand van Sanur op het eiland Bali is een 'turtle station'. Het doel ervan is om de plaats te markeren waar eieren van de zeeschildpadden onder het zand liggen en ze te beschermen tegen vandalisme.

Zodra de eieren uitkomen worden ze in bassins opgevangen totdat ze groot genoeg zijn om weer in zee uitgezet te worden.

Vliegles

 

De vleugels van ma zijn stevig. Ze heeft dan ook al heel wat airmiles achter de rug. De vleugels van het jong zijn krachteloos omdat ze nog niet helemaal gevormd zijn.

 

 

Reiger

 

Als je naar een kringloopwinkel gaat en je graaft wat in de bakken met allerlei oud gereedschap, vind je meestal wel een rolletje met wat ijzer- of koperdraad. Voor de weggooiers was het waarschijnlijk te weinig om er iets mee te doen, voor mij voldoende om er iets van te draaien.

De reiger staat op een lepel, waardoor het lijkt alsof hij aan het surfen is.

Vliegeraar

 

Bestek is bijzonder geschikt voor het maken van vogels of insecten.

Voor deze vliegeraar heb ik een ouderwets stopverfmes gecombineerd met onderdelen van lepels voor vleugels en staart. De ogen en het lijf zijn versierd met gedraaid dun ijzerdraad.

Mechanisch huisdier

Niet iedereen heeft tijd of zin om een dier in huis te nemen. Een hond moet je een paar keer per dag uitlaten, een kat wenst dagelijks een schone kattenbak. Misschien wil je wel een huisdier, maar staat een allergie het niet toe.

Neem dan een huisdier van metaal. Geen haren, nooit uitlaten, geen hoge kosten voor voeding, geen dure dierenartsrekeningen. En vooral geen geblaf, gemiauw of gepiep.

Ganesh

 

In het hindoeïsme is Ganesh de god van wijsheid en kennis. Hij neemt hindernissen weg en is de beschermer van reizigers. Zijn voertuig, of rijdier, is Mashika, een muis of rat.

Mensen bidden tot Ganesh als ze iets nieuws beginnen, een nieuwe baan of verhuizing. Ganesh staat altijd aan het begin van iets nieuws of een eerste impuls.

The Great War

 

In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Er waren veel films en documentaires op tv. Het was een waanzinnige oorlog die gekenmerkt werd door zinloze bestormingen van loopgraven. Zowel aan Duitse als Britse kant vielen veel doden, om maar niet te spreken over de paarden die het loodje legden.

Het was me opgevallen dat de Britse soldaten erg inefficiënte helmen droegen. Zo'n helm leek op een wok zonder steel. Ze boden geen enkele bescherming aan nek en oren.

 

VERKOCHT - Deze krijgsman houdt in Nuenen de wacht.

Troopers

 

Ze zijn stoer en gaan niets uit de weg. Maar heel diep in hun hart zijn ze soms weleens een beetje bang en is het fijn als iemand je even een kneepje in je hand geeft.

Hun armen zijn van magneten gemaakt, zodat je zelf kunt kiezen in welke houding ze staan.

Het Duikpak van de Ongediertebestrijder

 

Tijdens een bloedhete zomer op het Franse platteland hees de man zich puffend en zuchtend in zijn duikpak om een hoornaarsnest te verwijderen dat op zolder tussen raam en luik hing. Hij gebruikte een speciale verstuiver om de dieren te verdoven maar moest er natuurlijk voor zorgen dat hij door de dampen er zelf niet groggy naast ging liggen. Toen hij na een half uur terugkwam en zijn pak uitdeed, gutste het zweet van zijn lichaam. Triomfantelijk hield hij een vuilniszak omhoog: "Voici le nid."

Natuurlijk had hij niet één maar wel twee halve liters bier verdiend.

Familiefoto

 

In de tijd vér voor digitale camera's en smartphones was het een goede gewoonte om voor een speciale gelegenheid naar een fotograaf te gaan om professionele foto's te laten maken. Met de beste kleren aan en een versteende glimlach op het gezicht zat of stond het gezin in allerlei opstellingen te poseren.

 

VERKOCHT - De familie is gastvrij opgenomen.

Jumping into the Deep End

 

Gemaakt van een versleten slijpschijf en metaaldraad symboliseert dit object het begin van een relatie. In dit geval geen gender-neutrale maar een gender-duidelijke relatie.

Ze weten niet wat hen te wachten staat, ook al hebben ze de beste bedoeling om van de relatie een succes te maken.

 

VERKOCHT

Kissebissen

 

Het vervolg op 'Jumping into The Deep End'. Geen enkele relatie is zonder gekibbel, al lijken sommige stellen er een sport van te maken.

Door het voetje heen en weer te bewegen, gaat hun gekibbel 'leven' en dan blijkt het dat het rechter figuurtje vaak langer blijft zaniken of het laatste woord heeft, afhankelijk van hoe je het opvat.

Verbondenheid

 

Het tweede vervolg op 'Jumping into the Deep End'.

Is het geïntrigeerd raken door iemand die je ontmoet? Je voelsprieten uitsteken, of een balletje opgooien, om iemand heendraaien en in de buurt blijven om te zien of die andere persoon 'wat is'? Misschien een soort proefopstelling voor iets nieuws.

Of is het verbondenheid door vertrouwen? Geen proefopstelling maar stabiliteit.

La Queue

 

Een versleten schep van een haardstel kan door zijn vorm veranderen in een pittige dame uit de 19e eeuw.

 

Jongkok

 

Jongkok betekent in het Indonesisch 'hurken met de voeten plat op de grond'. Als je de techniek beheerst, is het een heel ontspannen manier van zitten.

De eendenhoeder zit er een beetje sip bij. Het wordt een latertje vandaag. Zijn eenden zijn de sawah ingetrokken om slakken en insecten te vangen en zijn niet van plan snel terug te keren.