Workshop Koffer met Familieherinneringen bij Shelly Lapré

Gepubliceerd op 6 november 2019 om 20:26

Het zal in 2015 zijn geweest dat ik kennismaakte met Shelly Lapré. Zij is beeldend kunstenaar, performer, en docent kunstzinnige vorming. Zij is in Nederland geboren maar haar bron ligt in het voormalig Nederlands-Indië waar haar (voor)ouders zijn geboren. Haar doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten nemen van de geschiedenis van Nederlands-Indië. Dat doet ze door middel van verschillende kunstprojecten en performances, waar de geschiedenis van haar eigen familie een belangrijke plaats inneemt.

 

“Onze koloniale geschiedenis is een deel van onze identiteit en heeft ons gevormd tot wie wij zijn, met alles wat erbij hoort. Het is de kunst om dit alles op positieve wijze over te dragen op hoog niveau, toegankelijk voor iedereen. Het gaat ons allemaal aan”.

 

Aangezien ook ik een Indisch-Nederlandse achtergrond heb, leek het mij niet meer dan logisch om in haar Astense atelier een privéworkshop 'Batikken verbindt Familieherinneringen' te volgen.

Hiervoor moest ik een koffer(tje) meebrengen en fotokopieën van foto's van mijn ouders, grootouders en eventueel andere familieleden die betekenis voor mijn familiegeschiedenis hebben. Shelly zorgde voor de was en canting (een klein koperen 'kannetje' aan een houten steel van waaruit je met de hete was patronen op een ondergrond kunt tekenen) en alle andere 'ingrediënten' die nodig zijn om een heel mooie, persoonlijke koffer vol met familieherinneringen te maken. Het voordeel van een koffer is dat je er allerlei dierbare voorwerpen in kunt opbergen.

Het gaat te ver om de werkwijze van Shelly uit de doeken te doen, daarvoor kun je beter zelf een workshop bij haar volgen. De batiktechniek heeft me echter wel op nieuwe ideeën gebracht en gaandeweg heb ik mijn eigen draai erin gevonden.

 

Voor meer informatie over de kunst van Shelly Lapré en haar workshops en performances: http://www.shellylapre.nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Shelly Lapré
5 jaar geleden

Je hebt een waardevolle herinnering gemaakt en
prachtig omschreven dankjewel Finie. Geniet van alles💗🥰